Kedves Pácienseink! Az Ultrahang vizsgálatra érkezőket új rendelőnkben várjuk! Új címünk: 8000 Székesfehérvár, Budai út 61-63.

MINDEN ESETBEN KONTRASZTANYAGOS vizsgálat!

Amit a vizsgálat előtt el kell távolítani:

  • műfogsor
  • hallókészülék
  • hajcsat, hajtű, hajpótlás amennyiben fém csatokkal rögzített
  • ékszerek
  • óra
  • sminket, szemfestéket
  • melltartó, amennyiben fém merevítő és kapocs van benne (fém nélküli sportmelltartó megengedett)
  • nadrágszíj

Belső fül MR vizsgálat során fontos, hogy a páciens ékszereit, piercingjeit, kivehető műfogsorát, hallókészülékét és minden egyéb fém eszközét eltávolítsa. Nem eltávolítható, de MR kompatibilis anyagból készült eszközök esetében (migrén piercing, fogszabályozó, foghíd, fogkorona, amalgám tömés, beépített műfogsor) a vizsgálat elvégezhető, azonban az általuk okozott műtermék a készített felvételek megítélhetőségét ronthatják. Nő páciensek esetében szükséges a melltartó eltávolítása amennyiben fémes merevítő található benne, vagy kapocs a hátulján. Érdemes a vizsgálat előtt a sminket, szemfestéket is eltávolítani a benne lévő fém részecskék által okozott műtermékek elkerülése végett. Fontos, hogy a nadrág zsebeiben nem maradhat fémpénz, telefon, bankkártya és egyéb mágnesezhető tárgy. 

Belső fül MR vizsgálat során a páciens hanyatt fekszik a vizsgáló asztalra, kezébe helyezik a „pánik gombot”, mely egyszeri összenyomásával jelezheti a radiográfusok felé, ha bármi problémája adódik a vizsgálat során. Ebben az esetben a radiográfusok megszakítják a mérést. A vizsgálat hangos, kattogó zajokkal jár, így a páciensek fülvédőt kapnak a zajok lecsökkentése érdekében. A vizsgálathoz a páciensek feje fölé úgynevezett koponya tekercset helyeznek a radiográfusok amelyen egy tükör található. Ezt úgy állítják be a kollégák személyre szabottan, hogy a páciens, ha beletekint a tükörbe, kilát a gépből, ezáltal a bezártság érzés jelentősen csökken, valamint így akár kísérőjét, hozzátartozóját is láthatja a vizsgálat alatt. A kényelmesebb fekvés érdekében a térdei alá párnát helyeznek a radiográfusok, amennyiben igényli. A vizsgálat kb 25 percet vesz igénybe.

Abban az esetben, ha kontrasztanyagos MR vizsgálatra érkezik és előtte kontrasztanyagos CT vizsgálata volt, a két vizsgálat között minimum 1-2 hét kivárása szükséges! Ha Ön szoptat, és kontrasztanyagos MR vizsgálatra érkezik, a vizsgálat előtt érdemes lefejnie a tejet, mivel a kontrasztanyag beadása után 48 óráig nem szabad szoptatni.

Vissza az MR vizsgálatokhoz

© 2023 HelpMR Kft. Minden Jog Fenntartva! Honlapkészítés: L__IW
Pályázat