Kedves Pácienseink! Az Ultrahang vizsgálatra érkezőket új rendelőnkben várjuk! Új címünk: 8000 Székesfehérvár, Budai út 61-63.

Amit a vizsgálat előtt el kell távolítani:

  • hallókészülék
  • hajcsat, hajtű, hajpótlás amennyiben fém csatokkal rögzített
  • ékszerek
  • óra
  • melltartó, amennyiben fém merevítő és kapocs van benne (fém nélküli sportmelltartó megengedett)
  • nadrágszíj
  • nadrág, szoknya amennyiben fém gomb vagy zipzár van rajta (fém gomb és zipzár nélküli melegítő nadrág, „cicanadrág” viselhető a vizsgálat alatt)

Enterográfiás MR vizsgálat során fontos, hogy a páciens ékszereit, piercingjeit, hallókészülékét és minden egyéb fém eszközét eltávolítsa. Nem eltávolítható, de MR kompatibilis eszközök esetében a vizsgálat elvégezhető, azonban az általuk okozott műtermék a készített felvételek megítélhetőségét ronthatják. Nő páciensek esetében szükséges a melltartó eltávolítása amennyiben fémes merevítő található benne, vagy kapocs a hátulján. Fontos, hogy a nadrág zsebeiben nem maradhat fémpénz, telefon, bankkártya és egyéb mágnesezhető tárgy. 

Enterográfiás MR vizsgálat során a páciens hanyatt fekszik a vizsgáló asztalra, kezébe helyezik a „pánik gombot”, mely egyszeri összenyomásával jelezheti a radiográfusok felé, ha bármi problémája adódik a vizsgálat során. Ebben az esetben a radiográfusok megszakítják a mérést. A vizsgálat hangos, kattogó zajokkal jár, így a páciensek fülvédőt kapnak a zajok lecsökkentése érdekében. A vizsgálat alatt a fülhallgatón keresztül a páciens instrukciókat fog hallani a légvételre vonatkozóan. Nagyon fontos, hogy a vizsgálatra minimum 3-4 órás éhgyomor szükséges! Az enterográfiás MR vizsgálat minden esetben intravénás kontrasztanyag adásával történik, amely kb 25 percet vesz igénybe. Fontos, hogy a vizsgálat megkezdése előtt, a belek kitöltése és ábrázolhatósága érdekében szükség van Laevolac, valamint legalább 1 liter víz elfogyasztására, így a vizsgálati időpontja előtt 1 órával szükséges megérkeznie intézményünkben, hogy időben meg tudják kezdeni a vizsgálatra való felkészítést a radiográfus kollégák. 

Abban az esetben, ha kontrasztanyagos MR vizsgálatra érkezik és előtte kontrasztanyagos CT vizsgálata volt, a két vizsgálat között minimum 1-2 hét kivárása szükséges! Ha Ön szoptat, és kontrasztanyagos MR vizsgálatra érkezik, a vizsgálat előtt érdemes lefejnie a tejet, mivel a kontrasztanyag beadása után 48 óráig nem szabad szoptatni. 

Vissza az MR vizsgálatokhoz

© 2024 HelpMR Kft. Minden Jog Fenntartva! Honlapkészítés: L__IW
Pályázat