Kedves Pácienseink! Az Ultrahang vizsgálatra érkezőket új rendelőnkben várjuk! Új címünk: 8000 Székesfehérvár, Budai út 61-63.

 

MI AZ MRI ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?

Az MR diagnosztika manapság már az orvostudomány olyan speciális eszközévé vált, ami nagyban segíti az orvost a diagnózis felállításában és a terápia meghatározásában. Ez a vizsgálat jelenleg a legpontosabb radiológiai eljárás az ízületek diagnosztikájában is, csakúgy, mint az idegrendszerében. Ötvözi a CT és az ultrahang vizsgálatok előnyeit. Segítségével több dimenziós képek is készíthetők. Az erek ezzel az eljárással igen jól ábrázolhatóak (akár 3D-s rekonstrukciók is készíthetők), így sok információ nyerhető róluk anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozások történnének. Vizsgálható az agy, a hasi szervek, gerinc, a csontok és ízületek, valamint a mellkasi nagyerek környezete.

Az MRI a mágneses rezonanciás képalkotás rövidítése. Nem röntgen-sugarat használ a képalkotáshoz, hanem a mágneses teret ezáltal nem éri a beteget káros sugárzás. Az emberi test mintegy kétharmada víz, így kiválóan alkalmazható diagnosztikájában az MRI. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, testünk természetes mágneses tényezőit felhasználva, hatalmas külső mágnes segítségével történik. Testünkben a betegségek eltérést okoznak a szövetek és sejtek víztartalmában, így válnak láthatóvá.

Különféle betegségek diagnosztikájára alkalmas, mint pl. a sérülések (rándulás, ficam, szakadás, törés), gyulladások, idegrendszeri megbetegedések (agyvérzés, agylágyulás, szédülés, fejfájás, sclerosis multiplex, epilepszia stb.), gerincbetegségek (gerincferdülés, gerincsérv, csontritkulás stb.), anyagcsere zavarok, érbetegségek, fejlődési rendellenességek, tumorok és azok áttétei.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert, emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és például kisgyermekek vizsgálata során is rizikómentesen alkalmazható. A pacemakerrel és mágnesezhető implantátumokkal, fémanyagokkal rendelkező betegek azonban nem vizsgálhatók.

MELYEK AZOK A BEÜLTETETT FÉMTÁRGYAK, AMELYEK MELLETT AZ MR VIZSGÁLAT ELVÉGEZHETŐ?

Az MR vizsgálat elvégzésének lehetősége függ attól, hogy milyen tárgyról van szó.

Szívritmus szabályozó (pacemaker) estében a vizsgálatot NEM végezzük el!

Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha a lövedék, sörét, fémszilánk az arcon (a szem környékén) van, a vizsgálatot NEM végezzük el!

Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor vizsgáljuk meg a pácienst, ha írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MR kompatibilisek!

Műszem, beépített hallókészülék, ízületi protézis, művégtag és ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szög, drót) esetén a vizsgálat elvégezhető.

Egyéb fémtárgy vagy fémanyag (pl. fogtömés, foghíd, fogkorona, piercing, fogszabályozó, spirál) esetén a vizsgálat szintén elvégezhető.

MR VIZSGÁLAT A TERHESSÉG HÁNYADIK HETÉTŐL VÉGEZHETŐ?

A terhesség első harmadában (trimeszterében) MR vizsgálat elvégzése nem javasolt. Legkorábban tehát a negyedik hónap kezdetétől, a terhesség 13. hetét követően lehetséges MR vizsgálat elvégzése.

MIÉRT KELL BELEEGYEZŐ NYILATKOZATOT ALÁÍRNOM?

Minden betegnek joga van az alapos, tényszerű felvilágosításhoz, az aláírandó papír ezeket az információkat tartalmazza. Maga a működő gép nem ártalmas, de mivel mágneses rezonanciával üzemel, fémtárgyakat nem vihetünk be a vizsgálatra. Az MR készülék alkalmazása során ugyanis nagy erejű elektromágneses mező képződik, mely a fémekben elektronvándorlást (áramot) kelt, ezért kell fémtágyainktól (ékszerek, kulcs, óra, telefon stb.) megszabadulnunk. Olyan apró fémek mint a melltartó kapcsa, vagy a farmer nadrág gombjai, nem okoznak egészségkárosodást a vizsgálat során, ám az említett okok miatt tényleg igyekezzünk úgy öltözni, hogy ruházatunkon ne legyenek fémes dolgok.

A másik ok amiért beleegyező nyilatkozat szükséges az a kontrasztanyag. Ez az a vegyület, ami kirajzolja az eltérő szövetállományt s pontos képet ad. Nagyon-nagyon elenyésző esetben a szer allergiás reakciókat válthat ki. Természetesen ilyen esetre van ellenanyag, ám az allergiás reakciók száma roppant csekély. Ráadásul az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag a CT-hez használthoz képest is mégkevésbbé vált ki allergiát, ugyanis nem tartalmaz jódot és egészen más a hatásmechanizmusa. A kontrasztanyagoknak ugyanolyan, de helyenként intravénás mivolta miatt szigorúbb követelményeknek kell megfelelni, mint a gyógyszereknek. A kontrasztanyagok gyógyszerészetileg bevizsgáltak, gyógyszerkönyvileg bejegyzett termékek.

HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT?

A vizsgálatot erre szakosodott, tapasztalt szakemberek végzik. A vizsgálati helyiségben állandó erős mágneses tér van. Mielőtt a beteg belép ebbe a térbe, meg kell győződnie róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs a beteg testén (ruházatában, ékszerei között, szemüveg, telefon) vagy szervezetében (pacemaker). Ezek a fémtárgyak ugyanis a mágneses térben elmozdulhatnak, felforrósodhatnak, működésük károsodhat. Minden ilyen tárgyat a vizsgálóhelyiség melletti öltözőben kell hagynia.

A helységben egy vizsgálóasztalra kell felfeküdni. Az asszisztens a vizsgálni kívánt testrész köré helyezi a mágneses tekercset. Ha fél vagy szorongást érez mikrofonon keresztül beszélhet az asszisztenssel, aki folyamatosan hallja és egy speciális üvegablakon keresztül látja Önt. A betegnek mozdulatlanul, egyenletesen lélegezve kell feküdnie a vizsgálat végéig. Eközben erős berregő, zúgó hang hallható, amelynek elviseléséhez a beteg fejhallgatót vagy füldugót kap.

A vizsgálathoz intravénás kontrasztanyag adása válhat szükségessé. Ez a kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, teljesen más, mint a röntgenvizsgálatnál használt anyagok. Allergiás reakciót igen ritkán okoz. Ez az anyag a felvételek kontrasztosságának fokozását segíti.

A vizsgálat időtartama testrésztől függően 20-30 percig tarthat.

SZÜKSÉG VAN-E BEUTALÓRA A TÉRÍTÉSKÖTELES (NEM OEP FINANSZÍROZOTT) VIZSGÁLATOKHOZ?

A vizsgálatokat NEM a társadalombiztosítás terhére végezzük és emiatt háziorvosi, illetve szakorvosi beutaló bemutatása NEM szükséges. Javasoljuk azonban ügyfeleinknek, hogy amennyiben betegségre, sérülésre, egészségi állapot megváltozására utaló tüneteket észlelnek, az MRI vizsgálat előtt keressék fel háziorvosukat vagy szakorvost és annak ajánlására végeztessék azt el. Azonban szeretnénk felhívni figyelmüket arra, hogy az MRI vizsgálatot az egészségügyi állapot megerősítésére is lehet alkalmazni.

MIKOR KAPOK LELETET A VIZSGÁLAT UTÁN?

A vizsgálat felvételeit (képi anyagait ), az Ön által megadott email címre fogjuk elküldeni, ahonnan letölthető lesz. A képek 30 napig elérhetőek és háromszor letölthetők kizárólag számítógépre. Radiológus szakorvosunk írásos véleményét 3-4 munkanapon belül tudjuk átadni.A leletkiadás várható időpontjáról  és az átadás módjáról a rendelő recepciósa nyújt tájékoztatást. 

Amennyiben nem a beteg a személyes átvevő, a leletet csak két tanú (név, lakcím) által aláírt meghatalmazás vagy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott meghatalmazás alapján adható ki. A Recepción kérhető meghatalmazási formanyomtatvány. 

BESZÉLHETEK-E AZ ORVOSSAL A VIZSGÁLAT ELŐTT ILL. UTÁN?

Pácienseinknek joga van arra, hogy számára érthető módon (egyéniesítve), szóban történjék a tájékoztatóban foglaltak ismertetése, és hogy a kezelőorvosnak mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálatot követően bármikor kérdést tegyen fel. Kérjük pácienseinket, hogy a hatékony betegellátás érdekében technikai jellegű kérdéseiket elsődlegesen a recepciónak illetve az operátoroknak tegyék fel. Amennyiben a kérdés orvosi jellegű, akkor az orvos természetesen válaszol. Felhívjuk a figyelmet, hogy mivel rendelőnk csupán diagnosztikai intézet, nem tudunk teljes körű felvilágosítást nyújtani pácienseink állapotáról és az alkalmazott terápiás módszerekről illetve, hogy a diagnosztikai vizsgálat eredménye mennyiben befolyásolja páciensünk kezelését. Orvosaink csak a konkrét MR vizsgálatról és a konkrét vizsgálattal összefüggő kérdésekről tudják pácienseinket tájékoztatni. A további kezelésről a beteget ide küldő intézet szakorvosa fogja tájékoztatni.

VAN-E LEHETŐSÉGEM EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI FINANSZÍROZÁSÚ VIZSGÁLAT ELVÉGZÉSÉRE?

Számlát állítunk ki az egészségpénztár nevére és címére, melyen feltüntetjük az Ön adatait (név, cím, tagi azonosító). Ezt érvényesítheti az egészségpénztári szolgáltatójánál.

Szerződött egészségpénztári partnereink:

- Vitamin

- OTP

- MKB

- Patika

- Új Pillér

- Vasutas

- Tempo

- Generali

 

Amennyiben Ön rendelkezik tagsággal, de az Ön egészségpénztára nem szerződött partnerünk, kérjük keressen fel bennünket az alábbi elérhetőségek valamelyikén, hogy a szerződési folyamatot elindíthassuk:

- e-mail: info@helpmr.hu

- telefon: 06-30/505-75-60

KÉRHETEK-E UTÓLAG PLUSZ LELETET, VAGY CD LEMEZT?

Amennyiben utólag másolat készítése válna szükségessé, a leletet ingyen, a CD-t 3000 Ft/db áron készítjük el. 

TÚLSÚLYOS PÁCIENSEK IS IGÉNYBE VEHETIK AZ MR-T?

MR készülékünk 200kg-ig használható tágas belső átmérője eredményeként. Részletekről kérdezze kollégáinkat.

Köszönjük!

© 2024 HelpMR Kft. Minden Jog Fenntartva! Honlapkészítés: L__IW
Pályázat